Головна

  • Про нас
  • Члени
  • Новини
  • Справи
  • Рекомендації
  • Контакти
  • Пошук по справам

      Звернутись

      ПІБ скаржника
      Контактна інформація
      Чиї дії оскаржуються (журналіст, представник медіа, медіа)
      Короткий зміст оскаржуваного матеріалу
      Порушення або перелік порушень, які вбачає скаржник з матеріалу
      Пошта

      Додатки (скарга з усіма посиланнями на матеріали, які оскаржуються).

      Якщо відома інформація про те, чи зверталися до стверджуваного порушника із правом на відповідь чи правом на спростування – зазначити про це (додати копії звернення до стверджуваного порушника та відповіді на нього).

      2 роки Незалежній медійній раді

      Поділитися

      Наприкінці 2017 року виповнилося 2 роки з дня заснування Незалежної медійної ради (НМР) – незаангажованого та професійного органу саморегулювання у медіа сфері.

      15 грудня 2015 року п’ять потужних організацій Центр демократії та верховенства права, Детектор Медіа, Інститут Масової Інформації, Інтерньюз-Україна та Фундація «Суспільність» підписали Меморандум та делегували у Раду 14 своїх представників. За два роки Незалежна медійна рада напрацювала авторитет у медіа спільноті та вирішує спори й конфлікти у сфері за зверненнями як окремих громадян, так і органів влади. Так рішення Незалежної медійної ради все частіше лягають у основу рішень регулятора – Національної ради з питань телебачення і радіомовлення.

      Підсумки своєї роботи члени Незалежної медійної ради та організації-засновниці підбили 26 грудня під час святкування другої річниці її заснування.

      Протягом другого року роботи Незалежна медійна рада прийняла 9 висновків, 4 з яких лягли в основу рішень Нацради з питань телебачення та радіомовлення. Протягом цього року особливу увагу члени НМР приділили контенту на телебаченні. Зокрема, екперти виділили кілька типових порушень, які допускають вітчизняні телеканали. На одному із таких порушень наголосила під час заходу член Ради та керівник ГО “Детектор медіа” Наталія Лигачова. Таким є недотримання професійних стандартів у новинних програмах, що було зафіксовано рішеннями НМР у каналів Інтер, Україна та NewsOne. Наталія Лигачова, зокрема, зазначила, що Незалежна медійна рада нарешті змусила Нацраду з питань телебачення і радіомовлення звертати увагу та втручатися у регулювання у сфері профстандартів. Другим типовим порушенням експерти назвали порушення прав дітей як при виробництві, так і трансляції контенту.

      Незалежна медійна рада стала тестовою моделлю механізму співрегулювання, що має з’явитися у новому законі про аудіовізуальні послуги. На цьому наголосив під час заходу член Ради та юрист Центру демократії та верховенства права Ігор Розкладай. На його переконання, 4 висновки НМР, які лягли в основу рішень регулятора є показником якості роботи Незалежної медійної ради, а разом з тим і демонструють готовність Нацради змінювати власні підходи до регулювання медіа простору. Останнє рішення регулятора на основі висновку Ради особливо чітко продемонструвало таку тенденціо, оскільки вперше Нацрада наклала на телеканал санкцію за неправдиві новини.

      Незалежна медійна рада у ході своєї діяльності здійснює не лише розгляд спорів, але й виконує дорадчу функцію, розробляючи рекомендації для гравців медіа ринку. Наступний рік буде продуктивним у даному напрямку, оскільки Рада буде працювати над виробленням рекомендацій щодо титрування експертів та меморандумом щодо діяльності ЗМІ під час виборів.