Головна

  • Про нас
  • Члени
  • Новини
  • Справи
  • Рекомендації
  • Контакти
  • Пошук по справам

      Звернутись

      ПІБ скаржника
      Контактна інформація
      Чиї дії оскаржуються (журналіст, представник медіа, медіа)
      Короткий зміст оскаржуваного матеріалу
      Порушення або перелік порушень, які вбачає скаржник з матеріалу
      Пошта

      Додатки (скарга з усіма посиланнями на матеріали, які оскаржуються).

      Якщо відома інформація про те, чи зверталися до стверджуваного порушника із правом на відповідь чи правом на спростування – зазначити про це (додати копії звернення до стверджуваного порушника та відповіді на нього).

      «Інтер» порушив стандарти новинної журналістики: Незалежна медійна рада опублікувала висновок щодо сюжету «Отбор судей в Верховный Суд: кто виноват в срыве процесса»

      Поділитися

      Незалежна медійна рада встановила, що при трансляції сюжету «Отбор судей в Верховный Суд: кто виноват в срыве процесса» у програмі «Подробности» на телеканалі «Інтер» було допущено порушення стандартів відокремлення фактів від коментарів, точності подання інформації та збалансованості — базових для інформаційної журналістики.

      За зверненням Громадської ради доброчесності Незалежна медійна рада розглянула на предмет дотримання журналістських стандартів сюжет «Отбор судей в Верховный Суд: кто виноват в срыве процесса», який було було показано у програмі «Подробности» на телеканалі «Інтер» 13 червня 2017 року. Сюжет присвячений конкурсу з обрання суддів до оновленого Верховного Суду України — і, зокрема, діяльності Громадської ради доброчесності при Вищій кваліфікаційній комісії суддів. У матеріалі йдеться про те, що Громадська рада доброчесності, від якої залежить доля кандидатів, нібито не виробила критеріїв оцінки, а її висновки начебто ґрунтуються на сумнівних та неперевірених публікаціях зі ЗМІ.

      Незалежна медійна рада наголосила, що саме завдяки інформації у ЗМІ більшість населення формує свою думку з того чи іншого питання. Отже, щоб бути справді відповідальними, ЗМІ в новинах мають дотримуватися професійних стандартів інформаційної журналістики та залишати глядачеві можливість формувати погляд самостійно, на підставі максимально об’єктивного фактажу та збалансованого показу всіх поглядів на те чи інше питання. Тим часом, на думку експертів НМР, у згаданому сюжеті порушено етичні стандарти в низці аспектів:

      ● журналісти не дотрималися балансу думок: у сюжеті звучить однобічна критика Громадської ради доброчесності та звинувачення в суб’єктивності й упередженості. Як випливає з сюжету, до представників Громадської ради доброчесності не зверталися по коментарі з цього питання. Так само не було вміщено коментарів незалежних експертів, які би висловлювали іншу думку, адже наявні коментатори — Марина Ставнійчук та Богдан Санін — самі пов’язані з судовою системою;

      ● на початку сюжету телеведуча стверджує, що до Громадської ради «є питання». По суті, це є оцінним судженням, а запитання, чи є доброчесною сама ГРД, критично налаштовує глядачів до її діяльності ще до початку сюжету. Оскільки передача «Подробиці» є випуском новин, то, на думку Незалежної медійної ради, при трансляції цього сюжету було допущено порушення професійного стандарту відокремлення фактів від коментарів та оцінок;

      ● із сюжету не зрозуміло, як журналісти намагалися перевірити точність тверджень та фактів, висловлених експертами, чиї коментарі було подано, і чи намагалися вони це зробити взагалі. Зокрема, тезу про відсутність критеріїв оцінки доброчесності вже спростували члени ради в коментарях іншим засобам масової інформації.

      З огляду на наявні порушення, Незалежна медійна рада вважає, що при трансляції сюжету «Отбор судей в Верховный Суд: кто виноват в срыве процесса» у програмі «Подробности» на телеканалі «Інтер» 13 червня 2017 року було допущено порушення стандартів збалансованості, відокремлення фактів від коментарів і точності подання інформації, відображених у статті 59 Закону України «Про телебачення і радіомовлення» та редакційному статуті каналу.

      Повний текст рішення читайте за посиланням.