Головна

  • Про нас
  • Члени
  • Новини
  • Справи
  • Рекомендації
  • Контакти
  • Пошук по справам

      Звернутись

      ПІБ скаржника
      Контактна інформація
      Чиї дії оскаржуються (журналіст, представник медіа, медіа)
      Короткий зміст оскаржуваного матеріалу
      Порушення або перелік порушень, які вбачає скаржник з матеріалу
      Пошта

      Додатки (скарга з усіма посиланнями на матеріали, які оскаржуються).

      Якщо відома інформація про те, чи зверталися до стверджуваного порушника із правом на відповідь чи правом на спростування – зазначити про це (додати копії звернення до стверджуваного порушника та відповіді на нього).

      Незалежна медійна рада віднайшла порушення стандартів висвітлення інформації у ефірі телеканалу «Репортер»

      Поділитися

      Вчора, 16 березня, Незалежна медійна рада ухвалила висновок у своїй другій справі, яку члени взялися розглядати по суті. Справа стосувалася змісту передачі «Репортер. Студия» за участі лідера руху «Антивойна» Вікторії Шилової, що транслювалася в ефірі телеканалу «Репортер» (Одеса) 22 січня 2016 року. Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення звернулася до Незалежної медійної ради з проханням надати оцінку вказаної передачі для прийняття подальшого рішення за скаргою ГО «ОБЕРІГ ОДЕСА». Предметом первинної скарги до регулятора було потенційне порушення телеканалом вимог пунктів «в», «є» частини першої статті 59 та пунктів «б», «г» частини першої статті 60 Закону України «Про телебачення і радіомовлення».

      У даному епізоді передачі «Репортер. Студия» гостем студії є Вікторія Шилова, лідер руху «Антивойна». Приводом до інтерв’ю став зрив прес-конференції даного руху в Одесі членами ГО «ОБЕРІГ ОДЕСА» та іншими патріотичними організаціями напередодні. Ведуча просить розповісти про сам рух, його створення та функціонування, в тому числі про діяльність на Донбасі та зустріч з тамтешньою «верхівкою» з приводу обміну військовополоненими. Протягом інтерв’ю Вікторією Шиловою наголошується на необхідності дотримання Україною пп. 5 та 6 Мінських домовленостей задля встановлення миру у державі та припинення, зі слів гості студії, «громадянської війни». Зокрема, наводяться дані щодо 50000 загиблих у конфлікті, апелюється до різноманітних неназваних «європейських» джерел тощо.

      Усвідомлюючи персональний інтерес ГО «ОБЕРІГ ОДЕСА» у вирішенні конфліктної ситуації на їхню користь, Незалежна медійна рада  з особливою обережністю поставилася до розгляду справи. Незалежна медійна рада не знайшла у діях телеканалу порушень норм чинного законодавства України. Водночас, Незалежна медійна рада зазначила, що дана передача є яскравим прикладом порушення професійних та етичних стандартів журналістської діяльності та свідченням недбалого ставлення працівників телеканалу «Репортер» (Одеса) до виконання своїх професійних обов’язків. Під час ефіру не було дотримано принципів збалансованості та неупередженості у поданні інформації, закріплених у Редакційному статуті АТЗТ «Інформаційне агентство «Репортер». Крім того, ведучою не було дотримано обов’язку перевіряти інформацію.