Головна

  • Про нас
  • Члени
  • Новини
  • Справи
  • Рекомендації
  • Контакти
  • Пошук по справам

      Звернутись

      ПІБ скаржника
      Контактна інформація
      Чиї дії оскаржуються (журналіст, представник медіа, медіа)
      Короткий зміст оскаржуваного матеріалу
      Порушення або перелік порушень, які вбачає скаржник з матеріалу
      Пошта

      Додатки (скарга з усіма посиланнями на матеріали, які оскаржуються).

      Якщо відома інформація про те, чи зверталися до стверджуваного порушника із правом на відповідь чи правом на спростування – зазначити про це (додати копії звернення до стверджуваного порушника та відповіді на нього).

      При висвітленні чутливих для суспільства тем ЗМІ мають здійснювати ретельніший редакційний контроль

      Поділитися

      Незалежна медійна рада за власної ініціативи вирішила взяти до розгляду справу щодо публікації статті Вадима Трояна «Війна на кримінальному фронті» в газеті «Дзеркало тижня» від 8 жовтня 2016 року, а також новин, підготовлених новинними порталами «Дзеркало тижня» та «Українська правда» на базі цієї статті.

      У матеріалі йшлося, зокрема, про вплив війни на сході України на рівень злочинності, причому одним із основних криміногенних факторів автор назвав наявність значної кількості внутрішньо переміщених осіб на території певних областей України.

      Проаналізувавши публікацію, Незалежна медійна рада дійшла висновку про те, що видання «Дзеркало тижня» та «Українська правда» порушили стандарт достовірності подання інформації та норми, що забороняють мову ворожнечі. При висвітленні чутливих для суспільства тем або в разі, коли матеріали містять ознаки контенту, забороненого до розповсюдження, редакція ЗМІ має етичний обов’язок перевіряти достовірність даних, на яких ґрунтується теза автора, навіть попри відсутність формального обов’язку за законодавством перевіряти авторські матеріали офіційних осіб перед публікацією. Особливої ваги цей обов’язок набуває у випадках, коли на підставі недостовірних даних матеріал спричиняє штучне розмежування між різними категоріями громадян. Останнє спостерігається в матеріалі, що є предметом розгляду: в ньому Вадим Троян, заступник голови Національної поліції України, фактично розмежував внутрішньо переміщених осіб як джерело злочинності та інших громадян України.

      Незалежна медійна рада також звернула увагу на необхідність вживання коректної термінології журналістами, зокрема коли йдеться про внутрішньо переміщених осіб. Окремо було наголошено, що ситуація, коли автор є посадовою особою, сприяє зниженню критичності до його слів, адже читачі презюмують їхню достовірність; втім, у цій справі його слова не можна розцінювати як офіційну позицію держави з цього питання.