Головна

  • Про нас
  • Члени
  • Новини
  • Справи
  • Рекомендації
  • Контакти
  • Пошук по справам

      Звернутись

      ПІБ скаржника
      Контактна інформація
      Чиї дії оскаржуються (журналіст, представник медіа, медіа)
      Короткий зміст оскаржуваного матеріалу
      Порушення або перелік порушень, які вбачає скаржник з матеріалу
      Пошта

      Додатки (скарга з усіма посиланнями на матеріали, які оскаржуються).

      Якщо відома інформація про те, чи зверталися до стверджуваного порушника із правом на відповідь чи правом на спростування – зазначити про це (додати копії звернення до стверджуваного порушника та відповіді на нього).

      Спеціальний репортаж «Слідами грантоїдів» від телеканалу «Україна» порушує журналістські стандарти

      Поділитися

      Незалежна медійна рада дійшла висновку, що під час підготовки та випуску в ефір програми «Слідами грантоїдів: спеціальний репортаж» телеканалом «Україна» було допущено неприпустиме для інформаційної журналістики порушення стандартів точності, достовірності та збалансованості подачі інформації.

      За зверненням ГО «Центр протидії корупції» Незалежна медійна рада розглянула на предмет дотримання стандартів журналістської діяльності програму «Слідами грантоїдів: спеціальний репортаж», що транслювалася телеканалом «Україна» 29 квітня 2017 року. Програма присвячена низці народних депутатів та громадських діячів, які стали відомими в публічному просторі завдяки своїй участі в антикорупційній діяльності. Так, героями передачі є Сергій Лещенко, Світлана Заліщук, Мустафа Найєм, Єгор Соболєв та Віталій Шабунін. Програму подано у формі журналістського розслідування, спрямованого на встановлення походження нерухомості героїв програми. При цьому використовуються коментарі таких експертів, як Максим Гольдарб, Олег Рибачук, Олексій Шевчук, Андрій Дзиндзя та ін.

      Незалежна медійна рада наголосила на тому, що осіб, які є представниками громадських організацій, активних у публічному просторі, варто розглядати як публічних осіб, як і народних депутатів, — а отже межа критики їхньої діяльності є ширшою, а межі права на повагу до приватного життя — вужчими. Втім, цей факт жодним чином не звільняє медіа при підготовці критичних матеріалів від дотримання професійних стандартів журналістики, як-от достовірності й точності. На думку Незалежної медійної ради, порушення цих стандартів допущено в таких аспектах:

      Так само в передачі порушено і стандарт збалансованості. Якщо можна сказати, що всім героям передачі було так чи інакше надано слово, то сумнівним із погляду збалансованості видається підбір експертів та осіб, запрошених до участі у програмі шляхом надання власних коментарів, оскільки всі експерти дублюють думку журналістів та використовуються для підтвердження їхньої позиції щодо фактів, відображених у сюжеті.

      З огляду на подібні тези Незалежна медійна рада віднайшла в передачі порушення стандартів точності, достовірності та збалансованості подачі інформації, відображених у статті 59 Закону України «Про телебачення і радіомовлення» та редакційному статуті каналу.

      Із повним текстом рішення можна ознайомитися за посиланням.