Головна

  • Про нас
  • Члени
  • Новини
  • Справи
  • Рекомендації
  • Контакти
  • Пошук по справам

      Звернутись

      ПІБ скаржника
      Контактна інформація
      Чиї дії оскаржуються (журналіст, представник медіа, медіа)
      Короткий зміст оскаржуваного матеріалу
      Порушення або перелік порушень, які вбачає скаржник з матеріалу
      Пошта

      Додатки (скарга з усіма посиланнями на матеріали, які оскаржуються).

      Якщо відома інформація про те, чи зверталися до стверджуваного порушника із правом на відповідь чи правом на спростування – зазначити про це (додати копії звернення до стверджуваного порушника та відповіді на нього).

      «112» порушив стандарти журналістики при транслюванні коментарів Євгена Мураєва щодо Олега Сенцова

      Поділитися

      Незалежна медійна рада проаналізувала дії телеканалу «112». Так, 2 червня 2018 року в прямому ефірі ведуча випуску новин брала коментар-інтерв’ю в народного депутата України Євгена Мураєва щодо можливого звільнення Олега Сенцова з російського ув’язнення.

      У рамках ефіру з уст пана Мураєва лунають тези про те, що протягом останніх років «герои стали предателями, а некоторые предатели — героями», що спецоперації СБУ, однією з яких може бути героїзація Сенцова, «позорят украинцев»; що пам’ятники справжнім героям, які мають бути прикладом для наслідування (маються на увазі герої «Великой Отечественной войны»), руйнуються. Також від народного депутата лунає таке: «С точки зрения того, что человек готовил поджоги и взрывы — для части населения он является террористом, для националистической части — он, наверное, является героем, и время расставит всё на свои места: кто прав, кто неправ, и кто как эту ситуацию воспринимает».

      Незалежна медійна рада проаналізувала висловлювання пана Мураєва на предмет наявності в них мови ворожнечі у світлі критеріїв, розроблених Європейським судом із прав людини: статус спікера, природа матеріалу та його словесність, а також контекст матеріалу. Хоча як політичний діяч і медійник в одній особі, пан Мураєв мав усвідомлювати, що значущість його коментаря вища за слова простих громадян із того чи іншого питання, а висловлювання прозвучало в контексті дуже сенситивної ситуації, Незалежна медійна рада не знайшла достатніх підстав стверджувати про наявність мови ворожнечі в його словах, а отже і про відповідальність телеканалу «112» за нормою законодавства про телебачення і радіомовлення.

      Водночас протягом свого монологу пан Мураєв висловив декілька тверджень, що звучали як твердження про факти (зокрема, прирівняв Олега Сенцова до терориста і ствердив, що Геннадій Афанасьєв відмовився від своїх свідчень у справі Сенцова вже після повернення на територію України, хоча насправді він зробив це ще в російському суді). А тим часом стиль спілкування ведучої з паном Мураєвим був пасивним. Вона не зробила жодних спроб нагадати про міжнародну реакцію на ув’язнення Олега Сенцова чи зупинити поширення інформації, яка могла би спричинити негативні наслідки. А зважаючи на те, що це відбувалося в новинній передачі, то противагу думці пана Мураєва мала би демонструвати сама ведуча. З огляду на це, Незалежна медійна рада вважає, що телеканал припустився порушення стандарту достовірності подання інформації, а також не зміг забезпечити збалансованості подання інформації в ефірі.

      Із повним текстом висновку можна ознайомитися за посиланням.