Головна

  • Про нас
  • Члени
  • Новини
  • Справи
  • Рекомендації
  • Контакти
  • Пошук по справам

      Звернутись

      ПІБ скаржника
      Контактна інформація
      Чиї дії оскаржуються (журналіст, представник медіа, медіа)
      Короткий зміст оскаржуваного матеріалу
      Порушення або перелік порушень, які вбачає скаржник з матеріалу
      Пошта

      Додатки (скарга з усіма посиланнями на матеріали, які оскаржуються).

      Якщо відома інформація про те, чи зверталися до стверджуваного порушника із правом на відповідь чи правом на спростування – зазначити про це (додати копії звернення до стверджуваного порушника та відповіді на нього).

      Атака на антитютюнових активістів у низці медіа порушує професійні стандарти

      Поділитися

      Незалежна медійна рада оцінила низку матеріалів, у яких висвітлювалася діяльність ГО «Життя», на предмет їх відповідності професійним стандартам журналістської діяльності.

      Протягом лютого 2018 року в онлайн- та аудіовізуальних медіа було поширено низку матеріалів, які інформували про проблеми боротьби з тютюнопалінням в Україні. Одним із суб’єктів, діяльності яких стосувалися ці матеріали, стала ГО «Життя», директор якої, пан Андрій Скіпальський, звернувся до Незалежної медійної ради із проханням надати експертну оцінку випуску передачі «Тютюнові війни» програми «Stop корупції»[1] на 5-му каналі, а також статті «Антитабачные активисты в Украине обслуживают интересы транснациональных производителей» в інтернет-виданні «ДЕНЬГИ.ua»[2].

      У передачі «Тютюнові війни», яка транслювалася 5-м каналом, журналісти проводять розслідування, щоби з’ясувати мотиви учасників антитютюнової боротьби в парламенті. У статті «Антитабачные активисты в Украине обслуживают интересы транснациональных производителей» в інтернет-виданні «ДЕНЬГИ.ua» немає автора; вона присвячена питанням ратифікації Протоколу ВООЗ про ліквідацію незаконної торгівлі тютюновими виробами, а також введенню додаткових обмежень для роздрібної торгівлі цигарками.

      Незалежна медійна рада знову наголосила, що осіб, які є представниками громадських організацій, активних у публічному просторі, варто розглядати як публічних осіб, так само як і народних депутатів, — а отже межа критики їхньої діяльності є ширшою, а межі права на повагу до приватного життя — вужчими. Утім, цей факт жодним чином не звільняє медіа при підготовці критичних матеріалів від дотримання професійних стандартів журналістики, як-от достовірності й точності.

      Щодо стандарту достовірності, то 5 канал порушив їх у таких моментах:

      Видання «ДЕНЬГИ.ua» припустилася таких порушень стандартів професійної діяльності журналіста:

       

      Повний текст висновку Незалежної медійної ради читайте за посиланням: https://bit.ly/2Gzso9L

      [1]              https://www.youtube.com/watch?v=iApuaH79dIk

      [2]              http://dengi.ua/business/302036-Antitabachnye-aktivisty-v-Ukraine-obsluzhivajut-interesy-transnacional-nyh-proizvoditelej

      [3]              http://cripo.com.ua/print.php?sect_id=6&aid=123752

      [4]              http://tobaccocontrol.org.ua/news/ukrayina-otrimala-riekordni-nadkhodzhiennia-vid-tiutiunovikh-aktsiziv-na-foni-skorochiennia-spozhivannia-tiutiunu