Головна

  • Про нас
  • Члени
  • Новини
  • Справи
  • Рекомендації
  • Контакти
  • Пошук по справам

      Звернутись

      ПІБ скаржника
      Контактна інформація
      Чиї дії оскаржуються (журналіст, представник медіа, медіа)
      Короткий зміст оскаржуваного матеріалу
      Порушення або перелік порушень, які вбачає скаржник з матеріалу
      Пошта

      Додатки (скарга з усіма посиланнями на матеріали, які оскаржуються).

      Якщо відома інформація про те, чи зверталися до стверджуваного порушника із правом на відповідь чи правом на спростування – зазначити про це (додати копії звернення до стверджуваного порушника та відповіді на нього).

      Голова та члени НМР виступили лекторами тренінгів для журналістів під час війни

      Поділитися

      Голова та члени Незалежної медійної ради долучилися в якості лекторів до тренінгів ЦЕДЕМ, присвячених роботі журналістів під час війни.

      “Якщо ви знаєте щось, пов’язане з війною, з власних джерел, але армія про це офіційно не повідомляє, значить, так треба”, – наголосив під час тренінгу Отар Довженко, голова Незалежної медійної ради.

      Отар Довженко навів чотири критерії, котрим повинен відповідати матеріал журналіста в умовах війни: виконати редакційне завдання, задовольнити читачів, не зашкодити герою і не допомогти ворогу.

      “Для цього слід пам’ятати про низку правил, зокрема перевіряти усі факти (включно зі словами героїв), не поспішати першим повідомити новину, утримуватися від натуралістичних подробиць насильства”, – каже голова НМР.

      Про особливі підходи до журналістських джерел та роботу з вразливими групами учасникам розповіла Людмила Панкратова, членкиня НМР.  Вона нагадала, що медіа мають збирати інформацію у відкритий спосіб. Інші методи (наприклад, прихований запис розмови) допустимі лише у разі, коли тема має надзвичайну суспільну вагу.

      Про те, що можна публікувати в соцмережах розповіла членкиня НМР Тетяна Авдєєва. Зокрема, вона повідомила, що Youtube визначає, чи можна публікувати відео з зображенням насильства, залежно від мети. Якщо ви виклали його просто щоб шокувати глядачів – ролик видалять, однак якщо відео фіксує російські воєнні злочини чи інформує глядачів, такий контент – допустимий.

      Про цензуру та те, що не можна замовчувати говорив Ярослав Зубченко, член Незалежної медійної ради, За його словами, в Україні зараз немає цензури. Але є низка правил, за яких журналісти відповідають іміджем чи стосунками з партнерами, а не у суді. 

      Ігор Розкладай, головний експерт з медійного права, заступник директорки ЦЕДЕМ,  розповів про поширені кейси блокувань у соціальних мережах: до прикладу, за пости, де росіян називають терористами. Однак справа не у міфічному “московському офісі” Facebook (у реальності компанія не має представництва в росії), а у стандартах соцмережі.

      “Вони включають достовірність, безпеку для всіх користувачів, конфіденційність і гідність – не можна писати пости, які вважатимуться приниженням інших людей або груп, містять мову ворожнечі. На основі цих стандартів комп’ютерні алгоритми і перевіряють дописи користувачів. Вони можуть помилятися, тому слід оскаржувати блокування, успішних прикладів цього є чимало”, – зауважив Ігор Розкладай. 

      У завершальній лекції Дмитро Тузов, член Незалежної медійної ради, дав поради журналістам, котрі планують працювати у зоні бойових дій:

      “Варто мати при собі паперову карту та компас, орієнтуватися на місцевості, домовитися про зв’язок із кимось, хто повідомлятиме оперативну інформацію. Також журналісту потрібні бронежилет і каска, аптечка, запасні акумулятори і батарейки, ліхтарик, фляжка води та сухий пайок. А ще варто купити другий телефон: міцний та протиударний, котрий довго тримає заряд. Усе це допоможе пережити надзвичайні ситуації”