Головна

  • Про нас
  • Члени
  • Новини
  • Справи
  • Рекомендації
  • Контакти
  • Пошук по справам

      Звернутись

      ПІБ скаржника
      Контактна інформація
      Чиї дії оскаржуються (журналіст, представник медіа, медіа)
      Короткий зміст оскаржуваного матеріалу
      Порушення або перелік порушень, які вбачає скаржник з матеріалу
      Пошта

      Додатки (скарга з усіма посиланнями на матеріали, які оскаржуються).

      Якщо відома інформація про те, чи зверталися до стверджуваного порушника із правом на відповідь чи правом на спростування – зазначити про це (додати копії звернення до стверджуваного порушника та відповіді на нього).

      Нацрада звернеться до суду щодо ануляції ліцензії “NewsOne”

      Поділитися

      5 вересня 2019 року Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення прийняла рішення про звернення до суду з позовом про ануляцію ліцензії телеканалу “NewsOne”. 

      Підставами для ухвалення такого рішення стали результати позапланової перевірки, проведеної на телеканалі, а також численні й неодноразові порушення телеорганізацією норм щодо заборони на розпалювання національної, расової чи релігійної ворожнечі та ненависті для мовників (абз. 3,4 ч. 2 ст. 6 ЗУ “Про телебачення і радіомовлення”, ч. 1 ст. 28 ЗУ “Про інформацію”). 

      Причиною згаданої перевірки став моніторинг ефірів “NewsOne” з 1 червня по 8 липня 2019 року, який мав на меті встановити, чи виконав телеканал розпорядження регулятора від 07.02.2019 № 125. У цьому документі Нацрада встановила наявність мови ворожнечі та пропаганди війни у ефірі “NewsOne”. 

      Відтак, державний регулятор застосував до телекомпанії санкцію за порушення Закону «Про телебачення і радіомовлення» – штраф у розмірі 25% суми ліцензійного збору, що для цього мовника становив 96 530 гривень. За чинним законодавством, у разі штрафу телеканал має усунути порушення, яке призвело до санкції.

      Відповідно, під час літнього моніторингу телеканалу Нацрада виявила ознаки можливих закликів до розв’язування агресивної війни або її пропаганди та/або розпалювання національної, расової чи релігійної ворожнечі та ненависті. 

      Крім того, регулятор надав слово члену Незалежної медійної ради, медійному юристу Роману Головенку. Експерт презентував висновок НМР щодо контенту телеканалу NewsOne. У ньому медійні фахівці встановили, що в передачах телеканалу були присутні ознаки розпалювання національної ворожнечі та ненависті, сприяння дегуманізації української армії. А також вказали на порушення вимог щодо достовірності та збалансованості подання інформації, вимог щодо точності і об’єктивності, що сприяло поширенню неперевіреної інформації або інформації, що є маніпулятивною. 

      Також члени Нацради заслухали представників ТОВ “НОВИНИ 24 ГОДИНИ”, народних депутатів (Нестора Шуфрича, Вадима Рабіновича та Олега Волошина), представників громадських організацій і ветеранів АТО.

      Частина 13 статті 72 Закону України  “Про телебачення і радіомовлення” передбачає, що Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення може звернутися до суду з позовом про анулювання ліцензії телерадіоорганізації на мовлення. Застосування такої санкції стає можливим у випадку, коли телеканал не усунув порушення, за які регулятор наклав на нього штраф. Ліцензію телеканалу анулює суд за результатами розгляду справи. 

      Джерело: https://www.nrada.gov.ua/natsionalna-rada-zvernetsya-sudu-pro-anulyuvannya-litsenziyi-telekanalu-newsone/