Головна

  • Про нас
  • Члени
  • Новини
  • Справи
  • Рекомендації
  • Контакти
  • Пошук по справам

      Звернутись

      ПІБ скаржника
      Контактна інформація
      Чиї дії оскаржуються (журналіст, представник медіа, медіа)
      Короткий зміст оскаржуваного матеріалу
      Порушення або перелік порушень, які вбачає скаржник з матеріалу
      Пошта

      Додатки (скарга з усіма посиланнями на матеріали, які оскаржуються).

      Якщо відома інформація про те, чи зверталися до стверджуваного порушника із правом на відповідь чи правом на спростування – зазначити про це (додати копії звернення до стверджуваного порушника та відповіді на нього).

      Незалежна медійна рада дає свій висновок щодо резонансного «Подвійного життя Президента»

      Поділитися

      За зверненням голови НТКУ та члена Незалежної медійної ради Зурабі Аласанії, Незалежна медійна рада аналізувала на предмет відповідності професійним та етичним стандартам журналістики передачу команди «Слідство.Інфо», яка транслювалася наUA:ПЕРШИЙ 3 квітня. 

      Сьогодні, 18 квітня, Незалежна медійна рада більшістю голосів визнала наявність у передачі «Подвійне життя Президента» проекту «Слідство.Інфо» невідповідності стандартам відокремлення фактів, суджень чи припущень, поваги права громадськості на повну та об’єктивну інформацію про факти та події, а також стандарту доступності інформації. Справа стосувалася резонансного розслідування у рамках глобальної кампанії «Panama Papers», в рамках якого команда українських розслідувачів (Дмитро Гнап, Анна Бабінець та Влад Лавров) підготувала сюжет про офшорну компанію Президента України, Петра Порошенка, створеною з метою передачі в управління та продажу президентської корпорації «Roshen».

      Основної критики зазнало проведення у сюжеті хронологічних паралелей між створенням офшору на Британських Віргінських Островах та війною на Сході України. На думку Незалежної медійної ради, надмірна увага до подій на Донбасі призвела до недостатньо повного висвітлення економічної складової сюжету. В той же час, низка кадрів з трагедії в Іловайську та загибелі українських солдатів на Сході стала причиною надмірної емоційності, яка не є належною у журналістському розслідуванні, де кожне твердження сприймається аудиторією як істина, а не версія чи особиста думка його авторів.

      Водночас, в умовах потенційного і реального тиску як зі сторони суспільства, так і зі сторони владних структур, Незалежна медійна рада підтримала рішення транслювати епізод «Подвійне життя Президента» в ефірі UA:ПЕРШИЙ, попри його суперечливий зміст та рішення Редакційної ради каналу. Поява подібних сюжетів на телеканалі, який досі фінансується коштом державного бюджету України, сприятиме формуванню довіри до Суспільного як до незалежного та об’єктивного мовника зі сторони аудиторії.

      Члени Незалежної медійної ради Зурабі Аласанія та Наталя Гуменюк не брали участь у голосуванні через наявність конфлікту інтересів. Члени Незалежної медійної ради Антоніна Черевко та Олександр Бурмагін додали окрему думку до висновку, яка була також підтримана у відповідній частині Костянтином Квуртом.