Головна

  • Про нас
  • Члени
  • Новини
  • Справи
  • Рекомендації
  • Контакти
  • Пошук по справам

      Звернутись

      ПІБ скаржника
      Контактна інформація
      Чиї дії оскаржуються (журналіст, представник медіа, медіа)
      Короткий зміст оскаржуваного матеріалу
      Порушення або перелік порушень, які вбачає скаржник з матеріалу
      Пошта

      Додатки (скарга з усіма посиланнями на матеріали, які оскаржуються).

      Якщо відома інформація про те, чи зверталися до стверджуваного порушника із правом на відповідь чи правом на спростування – зазначити про це (додати копії звернення до стверджуваного порушника та відповіді на нього).

      «Олесь Бузина: життя поза часом» — та поза законодавством

      Поділитися

      Незалежна медійна рада дійшла висновку, що трансляція документального фільму «Олесь Бузина: жизнь вне времени», який демонструвався телеканалом «Горизонт-TV» 21 січня 2017 року, порушує заборону на використання телерадіоорганізацій для розпалювання національної та релігійної ворожнечі, а також є свідченням недотримання обов’язку телерадіоорганізації поширювати об’єктивну інформацію.

      За запитом регулятора Незалежна медійна рада розглянула запис документального фільму «Олесь Бузина: жизнь вне времени», що транслювався 21 січня 2017 року на місцевому телеканалі в Харківській області. Фільм присвячено постаті Олеся Бузини — українського публіциста, відомого своєрідною позицією щодо історичного минулого України та приверненням уваги до негативних (реальних або вигаданих) аспектів особистостей відомих українських діячів ХІХ ст. Сам фільм було створено за підтримки сайту buzina.org «друзями та родичами Олеся Бузини» до других роковин вбивства пана Бузини в Києві.

      Незалежна медійна рада зосередилася на питаннях, пов’язаних із мовою ворожнечі на національному та релігійному підґрунтях. Наголосивши на тому, що в рамках аналізу не оцінюються пацифістські погляди самого пана Бузини. Адже попри непопулярність серед активної частини суспільства України, така позиція має право на існування як альтернативна думка. А проте використання нібито пацифістських поглядів із метою розпалювання ворожнечі всередині суспільства не має толеруватися й підлягає обмеженням, особливо в контексті воєнних дій на сході України.

      Тож члени Незалежної медійної ради вказали на важливу роль у створенні у фільмі  атмосфери ворожнечі через демонстрацію відео з агресивною поведінкою певних осіб із використанням маніпулятивного прийому узагальнення окремих проявів такої агресії.

      На думку Незалежної медійної ради, завдяки показу таких кадрів та висловленню відповідних тез відбувається дегуманізація проукраїнських активістів, а також учасників Революції гідності та представників українських військових сил у війні на сході України.

      Крім того, у фільмі згадується «обыденная практика доносов на соседей», «прямая, родственная связь» більшої частини громадян України із громадянами РФ відповідно до якоїсь «официальной статистики»; інформація про тиск на розслідування вбивства Олеся Бузини, отримана від «наших источников в силовых структурах». Подібні дані, що базуються на невідомих джерелах, спричиняють значний ризик перекручення інформації та можливість її використання для розпалювання ворожнечі.

      З огляду на подібні тези, Незалежна медійна рада віднайшла у фільмі порушення абзаців четвертого та шостого частини другої статті 6, пункту «в» частини першої статті 59 Закону України «Про телебачення і радіомовлення».

      Із повним текстом рішення та можна ознайомитися за посиланням.

      Відео повної версії передачі доступне за посиланням:  https://www.youtube.com/watch?v=-OJ1BYUDy00