Головна

  • Про нас
  • Члени
  • Новини
  • Справи
  • Рекомендації
  • Контакти
  • Пошук по справам

      Звернутись

      ПІБ скаржника
      Контактна інформація
      Чиї дії оскаржуються (журналіст, представник медіа, медіа)
      Короткий зміст оскаржуваного матеріалу
      Порушення або перелік порушень, які вбачає скаржник з матеріалу
      Пошта

      Додатки (скарга з усіма посиланнями на матеріали, які оскаржуються).

      Якщо відома інформація про те, чи зверталися до стверджуваного порушника із правом на відповідь чи правом на спростування – зазначити про це (додати копії звернення до стверджуваного порушника та відповіді на нього).

      Попри помірну тональність ведучих, ICTV припустився трансляції мови ворожнечі щодо ромів

      Поділитися

      Незалежна медійна рада проаналізувала випуск передачі «Надзвичайні новини», показаний телеканалом ICTV 9 червня 2018 року, один із сюжетів якої зображував знесення табору ромів у Голосіївському парку.

      Сюжет було присвячено тематиці сумнівного з погляду законності поселення ромів у Голосіївському парку. Ведучі програми спочатку вказали на бездіяльність Національної поліції, після чого, як випливає з їхніх слів, вирішили залучити представників Національних дружин до «лісового прибирання». На окреслення ситуації з поселенням ромів у Голосіївському парку ведучі передачі — Костянтин Стогній та Вікторія Сеник —  використовують такі фрази: «перетворилося на жахливий смітник», «лишили по собі купу непотребу», «спорожнюватися в межах Києва».

      Незалежна медійна рада наголосила: основна загроза в поширенні мови ворожнечі полягає в тому, що її легко не помітити через неочевидність словесних форм, які використовують для розпалювання ворожнечі; такі тези можуть подаватися ведучими м’яко та неагресивно й набувати форми, подібної до оцінних суджень. Крім того, відповідно до міжнародних стандартів у сфері свободи слова, при оцінці певних висловлювань на предмет наявності в них ознак мови ворожнечі, необхідно брати до уваги й контекст, у якому лунають відповідні висловлювання. Додатковим фактором є й те, що на думку ЄСПЛ, ромський етнос, з огляду на їхню історію, потребує особливого захисту.

      Безумовно, важко стверджувати, що ті тези, які лунали з уст ведучих передачі, є закликами до насильства чи пропагують ворожнечу в її екстремальній версії. Втім, зважаючи на контекст висловлювання, а саме нещодавні інциденти щодо розгрому ромських таборів, що сталися вже й після виходу сюжету у світ, а також те, що медіа заохочували порушення державної монополії на насильство та виконання функції охорони правопорядку, Незалежна медійна рада дійшла висновку щодо наявності в означеному сюжеті мови ворожнечі.

      Крім того, Незалежна медійна рада звернула увагу на відсутність дотримання стандарту збалансованості подання інформації. Так, представникам ромів або ж будь-яких представників громадськості, які би були на їхній стороні, слово в сюжеті не надається, внаслідок чого залишається непоясненою їхня позиція щодо заселення Голосіївського лісу. Також у сюжеті існує чітке розрізнення й поділ на позитивну сторону — нацдружинників, дії яких намагаються виправдати, та негативну — ромів.

      Повний текст рішення читайте за посиланням.