Головна

  • Про нас
  • Члени
  • Новини
  • Справи
  • Рекомендації
  • Контакти
  • Пошук по справам

      Звернутись

      ПІБ скаржника
      Контактна інформація
      Чиї дії оскаржуються (журналіст, представник медіа, медіа)
      Короткий зміст оскаржуваного матеріалу
      Порушення або перелік порушень, які вбачає скаржник з матеріалу
      Пошта

      Додатки (скарга з усіма посиланнями на матеріали, які оскаржуються).

      Якщо відома інформація про те, чи зверталися до стверджуваного порушника із правом на відповідь чи правом на спростування – зазначити про це (додати копії звернення до стверджуваного порушника та відповіді на нього).

      Сформовано склад Незалежної медійної ради

      Поділитися

      Сьогодні, 28 грудня, було сформовано склад Незалежної медійної ради, до якого увійшли 14 представників медіаспільноти та фахових громадських організацій, які мають ґрунтовний досвід та авторитет у медійній сфері. Делегували членів Незалежної медійної ради п’ять організацій, що, підписавши Меморандум 15 грудня 2015 року, задекларували створення цього органу. До п’ятірки засновників Ради увійшли Інститут Медіа Права, Інститут Масової Інформації, Інтерньюз-Україна, ГО «Телекритика» та Фундація «Суспільність».

      DSC04505Незалежна медійна рада стане постійним громадським моніторинговим та консультативним органом, місією якого є утвердження високих професійних стандартів журналістики. За задумом засновників, Рада розглядатиме спірні ситуації щодо недотримання медійного законодавства, міжнародних стандартів висвітлення інформації у медіа, а також порушень норм журналістської етики. Окрім надання експертних висновків щодо вирішення суперечливих ситуацій, Незалежна медійна рада планує надавати рекомендації органам влади та іншим зацікавленим особам задля вдосконалення ними регулювання у медійній сфері.

       “Про потребу незалежного і авторитетного арбітра зазвичай у медіаспільноті згадують безпосередньо тоді, коли виникає конфлікт. Тому ми вирішили ініціювати створення такого органу і звернулися до колег з пропозицією об’єднати зусилля та зробити його максимально незалежним. За прообраз ми взяли Незалежну експертну раду з питань діяльності мас-медіа під час виборів, що надзвичайно ефективно діяла під час парламентських виборів у 2006 та 2007 роках в Україні,” – прокоментував створення Незалежної медійної ради директор Інституту Медіа Права Тарас Шевченко.

      DSC04508Рада діятиме на підставі скарг або за власною ініціативою, враховуючи значення вирішення такої проблеми для суспільства. Усі рішення Ради публікуватимуться на веб-сайтах організацій-засновників та у ЗМІ, а також на веб-сайті органу, а за їх наслідками передбачається створення узагальнених висновків стосовно типових порушень та зловживань, допущених у ході інформаційної діяльності.

      “Вважаю, що головним в діяльності Незалежної медійної ради має стати постійне самостійне  відстежування ситуації в медіапросторі та оперативне реагування на всі конфліктні ситуації, порушення журналістських стандартів, етики, випадків  цензури з боку власників або чиновників. Ми не маємо чекати, поки хтось замість нас проявить активність та звернеться до нас зі скаргою. Ми маємо самі демонструвати приклад активного стимулювання медіа, їхніх власників, топ-менеджерів та журналістів до розуміння ними власної відповідальності перед суспільством,” – зазначає голова правління ГО “Телекритика” Наталія Лигачова.

      Незалежна медійна рада складатиметься з 15-ти членів (наразі сформовано склад із 14-ти). Кожна з п’яти організацій, що підписали Меморандум про створення цього органу, делегували у Раду по три представники, мінімум один із яких не мав бути членом організації, що його делегує. Таким чином, Незалежна медійна рада зібрала авторитетних діячів у галузі медіа із понад десяти організацій, які мають ґрунтовний досвід у медійній сфері.

      До складу Незалежної медійної ради увійшли:

      Аласанія Зурабі – Національна телекомпанія України

      Бурмагін Олександр – Інститут Розвитку Регіональної Преси

      Головенко Роман – Інститут Масової Інформації

      Голуб Олена – Інститут Масової Інформації

      Гуменюк Наталя – Громадське Телебачення

      Довженко Отар – Школа журналістики УКУ

      Дуцик Діана – ГО «Телекритика»

      Квурт Костянтин – Інтерньюз-Україна

      Лигачова Наталія – ГО «Телекритика»

      Моісеєв Павло – Інтерньюз-Україна

      Петрів Тарас – Фундація «Суспільність»

      Розкладай Ігор – Інститут Медіа Права

      Черевко Антоніна – незалежний експерт з розвитку медіа

      Шевченко Тарас – Інститут Медіа Права

      TBD (буде визначено найближчим часом)