Головна

  • Про нас
  • Члени
  • Новини
  • Справи
  • Рекомендації
  • Контакти
  • Пошук по справам

      Звернутись

      ПІБ скаржника
      Контактна інформація
      Чиї дії оскаржуються (журналіст, представник медіа, медіа)
      Короткий зміст оскаржуваного матеріалу
      Порушення або перелік порушень, які вбачає скаржник з матеріалу
      Пошта

      Додатки (скарга з усіма посиланнями на матеріали, які оскаржуються).

      Якщо відома інформація про те, чи зверталися до стверджуваного порушника із правом на відповідь чи правом на спростування – зазначити про це (додати копії звернення до стверджуваного порушника та відповіді на нього).

      Видання lb.ua допустило порушення законодавства через поширення статті Олександра Турчинова

      Поділитися

      Незалежна медійна рада за власною ініціативою вирішила проаналізувати статтю «Неомарксизм, або Подорож у безодню» Олександра Турчинова на lb.ua, яка спричинила значний суспільний резонанс, на предмет порушення законодавства України.

      У статті «Неомарксизм, або Подорож у безодню» секретар РНБО Олександр Турчинов висловлює власні думки щодо критики урядовою уповноваженою з питань гендерної політики Катериною Левченко звернень низки органів місцевого самоврядування на захист сімейних цінностей. У матеріалі він протиставляє організаторів гей-прайдів національній безпеці, а також порівнює гендерних активістів із представниками «русского мира» тощо.

      Незалежна медійна рада при аналізі цієї справи зупинилася на двох аспектах: чи була стаття пана Турчинова спрямована на розпалювання ворожнечі та чи має сайт lb.ua нести відповідальність за її поширення. Стосовно першого питання варто зважати на статус пана Турчинова як секретаря РНБО та представника влади: значущість його коментаря вища за слова простих громадян із того чи іншого питання, що збільшує можливість настання шкідливих наслідків. У його матеріалі можна помітити порівняння активістів ЛГБТІК+ із представниками держави-агресора, що є особливо чутливим у період агресії, коли значна частина населення сприймає концепцію «русского мира» як ворожу до української державності. Зважаючи на це, формування упереджень до представників спільноти ЛГБТІК+, змалювання їх як загрози Україні, християнству та людству формує упередження проти певної категорії суспільства та становить мову ворожнечі.

      Щодо другого питання Незалежна медійна рада зазначила, що звичною практикою онлайн-видань є розміщення матеріалів від представників влади у спеціально відведеній для цього секції сайту, такій як «Блоги». Контент, що розміщується там, може бути таким, від якого редакція видання відмежовується, залишаючи відповідальність за його розповсюдження на авторах блогу — і в таких випадках онлайн-видання виступає як платформа, яка надає доступ будь-кому для розміщення власної позиції, з незначним рівнем редакційного контролю. Однак матеріали, що розміщуються на головній сторінці сайту, сприймаються читачем як власний продукт медіа або ж як контент, творцем якого є таке медіа чи розміщення якого було узгоджене з редакцією або ж збігалося з її поглядами. За умови відсутності дисклеймеру про відмежування від поглядів автора статті, Незалежна медійна рада вважає, що видання прийняло свідоме редакційне рішення розмістити матеріал у себе на платформі та подало його як власний контент. Саме тому воно має нести відповідальність за поширення мови ворожнечі