Головна

  • Про нас
  • Члени
  • Новини
  • Справи
  • Рекомендації
  • Контакти
  • Пошук по справам

      Звернутись

      ПІБ скаржника
      Контактна інформація
      Чиї дії оскаржуються (журналіст, представник медіа, медіа)
      Короткий зміст оскаржуваного матеріалу
      Порушення або перелік порушень, які вбачає скаржник з матеріалу
      Пошта

      Додатки (скарга з усіма посиланнями на матеріали, які оскаржуються).

      Якщо відома інформація про те, чи зверталися до стверджуваного порушника із правом на відповідь чи правом на спростування – зазначити про це (додати копії звернення до стверджуваного порушника та відповіді на нього).

      Вимагаємо від влади гарантій безперешкодної діяльності журналістів

      Поділитися

      Сьогодні, 15 вересня, напередодні 17-ї річниці зникнення українського журналіста Георгія Гонгадзе, медійники та громадські активісти закликають політиків і чиновників припинити будь-які політичні спекуляції навколо справи Гонгадзе, Шеремета й інших справ, пов’язаних із агресією проти журналістів.

      Надаємо повністю заяву спільноти:

      Президенту України Петру Порошенку

      Генеральному прокурору Юрію Луценку

      Міністру внутрішніх справ Арсену Авакову

      До уваги Вищої Ради правосуддя

      Громадської Ради доброчесності

      ЗАЯВА

      Ми, представники українських громадських та медійних організацій та української журналістської спільноти, в день 17-ї річниці зникнення Георгія Гонгадзе звертаємося до Президента України, Прем’єр-міністра, Міністра внутрішніх справ та Генпрокурора з вимогою до влади системно вживати всіх заходів, необхідних для повноцінного захисту права громадян на інформацію, та гарантувати безперешкодну діяльність журналістів.

      Минуло понад 17 років із дня вбивства журналіста Гонгадзе, однак досі не встановлено замовників цього резонансного злочину. Ми закликаємо ГПУ або завершити розслідування щодо замовників і вручити підозри, або розкрити матеріали досудового розслідування, визнавши, що минуло багато часу й тепер уже практично неможливо зібрати докази щодо замовників.

      Наголошуємо, що ми не сумніваємося в законності та справедливості вироку Олексію Пукачу, який отримав довічне ув’язнення. Ми закликаємо касаційний суд не зволікати з розглядом справи щодо вироку Пукачу й нарешті приступити до касаційного розгляду цієї справи по суті.

      Ми вимагаємо у правоохоронних органів, української влади вжити всіх можливих заходів, щоби встановити й покарати винних у вбивстві журналіста Павла Шеремета. Зокрема, ми вимагаємо регулярного публічного звітування про стан розслідування цієї резонансної справі.

      Окремо наголошуємо на нагальній необхідності підсилити слідчу групу, яка займається розслідуванням справи Шеремета. Закликаємо офіційно звернутися до дипломатичних представництв країн ЄС та США й заручитися допомогою представників правоохоронних органів цих країн у проведенні розслідування.

      Незважаючи на те, що ситуація з розслідуваннями порушень свободи слова загалом покращилася (за даними ГПУ, за результатами 2016 року було розслідувано й передано до суду 31 справу за фактами порушень свободи слова, у 2015-му таких справ було п’ятнадцять, за вісім місяців 2017 року — 14 справ), ми наголошуємо, що досі переважна більшість нападників на журналістів залишаються непокараними. Наприклад, це агресори, що нападали на журналістів під час подій Революції гідності 2013–2014 років, коли постраждало понад двісті наших колег.

      Ми також закликаємо політиків і чиновників припинити будь-які політичні спекуляції навколо справи Гонгадзе, Шеремета й інших справ, пов’язаних із агресією проти журналістів — жодні слова не замінять розслідувань!”.

      Традиційно 16 вересня в Києві та інших містах відбуваються мітинги пам’яті Георгія Гонгадзе та всіх загиблих українських журналістів. Ми запрошуємо приєднатися до мітингів усіх, хто підтримує ідеї свободи слова і демократії. Акції відбуваються без жодної партійної чи організаційної символіки. У Києві акція відбудеться під стелою на Майдані Незалежності, початок о 18:30.

      Журналіст, засновник інтернет-видання «Українська правда» Георгій Гонгадзе зник у Києві 16 вересня 2000 року. За вбивство Георгія Гонгадзе засуджено до довічного ув’язнення колишнього керівника департаменту зовнішнього спостереження МВС Олексія Пукача, вирок якому набув чинності в січні 2016 року, та засуджено до різних строків позбавлення волі колишніх співробітників міліції Миколу Протасова (13 років позбавлення волі, помер у тюрмі), Валерія Костенка й Олександра Поповича (12 років позбавлення волі), чиї вироки набули чинності в березні 2008 року.

      Замовників убивства журналіста Гонгадзе досі не названо й не покарано.

      Журналіст Павло Шеремет загинув у Києві 20 липня 2016 року в результаті вибуху автомобіля, в якому він перебував. Поліція кваліфікувала випадок за статтею «умисне вбивство, вчинене способом, небезпечним для життя багатьох осіб». Убивство журналіста досі лишається нерозслідуваним.

      За даними Інституту Масової Інформації, за вісім місяців 2017 року на території України (без тимчасово окупованих частин Донеччини й Луганщини і Криму) зафіксовано 173 випадки порушень свободи слова. Найбільше — в категоріях перешкоджання законній професійній діяльності журналістів (54), обмеження доступу до інформації (23), погрози та залякування (21 випадок).