Головна

  • Про нас
  • Члени
  • Новини
  • Справи
  • Рекомендації
  • Контакти
  • Пошук по справам

      Звернутись

      ПІБ скаржника
      Контактна інформація
      Чиї дії оскаржуються (журналіст, представник медіа, медіа)
      Короткий зміст оскаржуваного матеріалу
      Порушення або перелік порушень, які вбачає скаржник з матеріалу
      Пошта

      Додатки (скарга з усіма посиланнями на матеріали, які оскаржуються).

      Якщо відома інформація про те, чи зверталися до стверджуваного порушника із правом на відповідь чи правом на спростування – зазначити про це (додати копії звернення до стверджуваного порушника та відповіді на нього).

      Вислови ведучих концерту до Дня Перемоги 2018 року на телеканалі «Інтер» були спрямовані на розпалювання ворожнечі

      Поділитися

      Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення звернулася до Незалежної медійної ради стосовно аналізу висловів ведучих концерту до Дня Перемоги на телеканалі «Інтер» — Андрія Доманського та Анастасії Даугулє — на предмет порушення законодавства.

      Під час концерту «Победа. Одна на всех» ведучі заходу, що транслювався телеканалом «Інтер», від ведучих лунали такі вислови: Андрій Доманський: «И сегодня мы не можем позволить, чтобы улицы наших городов называли именами фашистских преступников, а их портреты безнаказанно проносили в факельных шествиях по нашей столице, где каждый метр полит кровью наших соотечественников»; Анастасія Даугулє: «И пусть иногда нам кажется, что все против нас, что мы чужие в своей стране, но это не так: нас много, нас сотни в этом зале и миллионы перед экранами телевизоров»; Андрій Доманський: «Это мы 9 Мая приносим цветы к Вечному огню, это мы каждый год восстанавливаем памятники воинам, которые пали в борьбе с фашизмом, это мы – Украина, которая была оккупирована и победила, несмотря ни на что»; Анастасія Даугулє: «Мы это помним, мы это знаем»; Андрій Доманський: «Для нас никто не забыт, для нас ничто не забыто».

      Незалежна медійна рада проаналізувала ці вислови та весь концерт на предмет розпалювання ворожнечі відповідно до критеріїв, сформульованих Європейським судом із прав людини: контекст та зміст висловів, а також здатність завдати шкідливих наслідків.

      Стосовно контексту, то за умов відсутності суспільного консенсусу щодо святкування Дня Перемоги слід дуже ретельно ставитися до будь-яких висловлювань, що можуть лунати з уст представників різних політичних таборів або світоглядних опонентів. Щодо здатності таких висловлювань призвести до шкідливих наслідків, то ще до появи цього матеріалу в ефірі «Інтера» його анонс викликав неабияке обурення з боку представників громадськості, користувачів інтернету, а також окремих праворадикальних груп, що пікетували офіс телеканалу та завдали пошкоджень його майну.

      Якщо говорити про зміст висловлювань, то, на відміну від попередніх справ Незалежної медійної ради, в даному випадку використання порівнянь із фашистами в історичному контексті не є таким, що автоматично розпалює ворожнечу. Проте слово «злочинець» не є оцінним судженням, це твердження про факт: про те, що людина вчинила злочин. Однак факт комунікації чи співпраці з Рейхом іще не може автоматично означати вчинення злочинів, пов’язаних із цим режимом. Саме тому використання вислову «фашистські злочинці» є маніпулятивним і неприйнятним. До того ж, виходячи з контексту подій 9 травня, які відбуваються щороку в Україні, Незалежна медійна рада вважає, що саме цього дня використання наративу («фашистські злочинці», «ми є Україною, що перемогла», нас багато і ми все пам’ятаємо) може призвести до розколу суспільства та суттєвих негативних наслідків. Зважаючи на це, трансляція телеканалом «Інтер» концерту до Дня Перемоги з використанням вищенаведених цитат ведучих порушила заборону на розпалювання національної ворожнечі та ненависті.

      Повний текст рішення читайте за посиланням.