Головна

  • Про нас
  • Члени
  • Новини
  • Справи
  • Рекомендації
  • Контакти
  • Пошук по справам

      Звернутись

      ПІБ скаржника
      Контактна інформація
      Чиї дії оскаржуються (журналіст, представник медіа, медіа)
      Короткий зміст оскаржуваного матеріалу
      Порушення або перелік порушень, які вбачає скаржник з матеріалу
      Пошта

      Додатки (скарга з усіма посиланнями на матеріали, які оскаржуються).

      Якщо відома інформація про те, чи зверталися до стверджуваного порушника із правом на відповідь чи правом на спростування – зазначити про це (додати копії звернення до стверджуваного порушника та відповіді на нього).

      Незалежна медійна рада долучилася до заяви про потребу доопрацьовувати проєкт закону “Про медіа” відкрито та інклюзивно

      Поділитися

      Незалежна медійна рада підписала спільну заяву, у якій разом з іншими організаціями, котрі працюють у медійній та виборчій сфері, наголошує на необхідності забезпечити відкритість та інклюзивність доопрацювання проєкту Закону “Про медіа”.

      Нагадаємо, законопроєкт зараз перебуває на стадії підготовки до розгляду у другому читанні. Депутати вносять до нього правки, котрі надалі розгляне комітет. За схвалені правки голосуватимуть вже у сесійній залі.

      Виступити з заявою підписантів спонукало те, що законопроєкт “Про медіа” вносить і зміни до виборчого законодавства. Зокрема, вперше вимоги та обмеження щодо агітації стосуватимуться мережі Інтернет, при Нацраді з питань телебачення і радіомовлення з’явиться Експертна рада з питань передвиборчої агітації, за певних умов буде дозволена агітація у день голосування.

      Тож підписати закликають зберегти у законопроєкті “Про медіа” всі концептуальні зміни до виборчого кодексу (хоча і не заперечують проти технічного доопрацювання деяких норм), а також зробити підготовку додаткових пропозицій у цій сфері відкритою. Зокрема – завчасно оприлюднювати запропоновані зміни. А перед остаточним врахуванням пропозицій слід організувати експертний круглий стіл, де всі зацікавлені сторони зможуть обговорити пропозиції. За його результатами депутати мають врахувати позиції сторін.

      Повний текст заяви читайте нижче.


      Спільна заява щодо необхідності забезпечення відкритості та інклюзивності доопрацювання проєкту Закону “Про медіа” при підготовці до його розгляду у другому читанні

      30 серпня 2022 року Верховна Рада України у першому читанні прийняла проєкт Закону України “Про медіа” (реєстр. № 2693-д від 2 липня 2020 року).

      Законопроєкт спрямований на заміну застарілого законодавства у сфері медіа новим, приведення цього законодавства у відповідність до права ЄС та врахування у відповідній сфері технологічного розвитку та появи нових видів медіа.

      Серед іншого, законопроєкт передбачає і внесення суттєвих змін до Виборчого кодексу України. Зокрема, він:

      Прийняття запропонованих законопроєктом змін до Виборчого кодексу сприятиме забезпеченню рівних умов у здійсненні передвиборної агітації для всіх суб’єктів виборчого процесу, приведенню відповідних положень Виборчого кодексу у відповідність до європейських стандартів та кращих практик, більш ефективному здійсненню державою контролю за передвиборною агітацією та її фінансуванням, врахуванню технологічного розвитку в аудіовізуальній сфері при регулюванні передвиборної агітації. Законопроєктом також вперше пропонується комплексно врегулювати здійснення агітації в Інтернет. З огляду на це запропоновані проєктом зміни до Виборчого кодексу заслуговують на підтримку.

      Законопроєкт наразі проходить стадію внесення правок після прийняття у першому читанні, які обговорюватимуться надалі в Комітеті і виноситимуться в пленарний зал.

      З метою збереження напрацювань у сфері інформаційного забезпечення виборчого процесу та регулювання передвиборної агітації, Міжнародна фундація виборчих систем (IFES) в Україні та інші підписанти цієї заяви вважають за необхідне наголосити на наступному:

      1. При підготовці законопроєкту “Про медіа” до другого читання у ньому мають бути збережені всі концептуальні зміни до Виборчого кодексу, що не виключає можливість технічного доопрацювання цих змін.

      2. Підготовка фракціями, групами та окремими народними депутатами додаткових пропозицій щодо змін до законопроєкту “Про медіа” за результатами його розгляду у першому читанні має здійснюватись відкрито, у тому числі – шляхом завчасного оприлюднення запропонованих змін для всіх зацікавлених сторін.

      3. Перед остаточним врахуванням пропозицій до законопроєкту “Про медіа” Комітету Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики спільно з Комітетом з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування варто було б організувати експертний публічний захід (круглий стіл), спрямований на змістовне обговорення поданих суб’єктами права законодавчої ініціативи пропозицій до законопроєкту в частині регулювання інформаційного забезпечення виборів та передвиборної агітації та забезпечити врахування позицій зацікавлених сторін при опрацюванні пропозицій за результатами такого заходу.

      Підписанти:

      1. Міжнародна фундація виборчих систем (IFES) в Україні

      2. ГО “Лабораторія цифрової безпеки”

      3. ГО “Інститут масової інформації”

      4. ГО “Детектор медіа”

      5. ГО “Центр Медіа реформи” (StopFake)

      6. ГО “Український інститут медіа та комунікації”

      7. ГО “Центр демократії та верховенства права”

      8. ГО “Платформа прав людини”

      9. Громадянський рух “Чесно”

      10. Громадянська мережа ОПОРА

      11. Фундація Суспільність

      12. Незалежна медійна рада

      13. Інститут демократії їм. Пилипа Орлика

      14. Інтерньюз-Україна