Головна

  • Про нас
  • Члени
  • Новини
  • Справи
  • Рекомендації
  • Контакти
  • Пошук по справам

      Звернутись

      ПІБ скаржника
      Контактна інформація
      Чиї дії оскаржуються (журналіст, представник медіа, медіа)
      Короткий зміст оскаржуваного матеріалу
      Порушення або перелік порушень, які вбачає скаржник з матеріалу
      Пошта

      Додатки (скарга з усіма посиланнями на матеріали, які оскаржуються).

      Якщо відома інформація про те, чи зверталися до стверджуваного порушника із правом на відповідь чи правом на спростування – зазначити про це (додати копії звернення до стверджуваного порушника та відповіді на нього).

      Заява Незалежної медійної ради щодо загрози культурного дефолту

      Поділитися

      25 березня 2020 року Комітет гуманітарної та інформаційної політики Верховної Ради України оприлюднив заяву щодо можливих суттєвих урізань бюджету Міністерства культури, молоді та спорту.

      Так, за інформацією Комітету, Міністерство фінансів готує поправки до бюджету, що фактично спричинять культурний дефолт, адже з усіх видатків залишаються лише видатки на утримання. За наявною інформацією, планується урізання видатків на 7 мільярдів гривень, тобто половину річного бюджету Міністерства культури. З них: Держкіно – на 750 млн грн, Український культурний фонд – 500 млн грн, Інститут книги – 150 млн грн, туризм – 240 млн грн, проєкти інформполітики – 500 млн грн. Цілком ймовірно, що урізання також торкнеться фінансування суспільного мовника, рахунки якого продовжують бути заблокованими.

      Ми висловлюємо солідарність із Комітетом і вважаємо, що такий підхід до обрізання фінансування культури у часи кризи є надзвичайно небезпечним, а тактичне рішення щодо економії бюджетних коштів обернеться стратегічно значно більшими втратами для держави. Культурна сфера відповідає за наш розвиток, емоції, мрії, ідеї. Саме культурний продукт у часи кризи дозволяє її пережити, переосмислити себе й отримати натхнення у творенні чогось нового, у тому числі і того, що буде виводити економіку з кризи, створюючи додану вартість. А ідея, дизайн, стиль, смак, традиції, історична тяглість є невід’ємним супутником нових технологій і механізмів.

      Ми також нагадуємо, що окрім невидимого мікроскопічного ворога – коронавірусу, ми маємо не менш небезпечного і цілком видимого ворога – Російську Федерацію, яка не перший рік працює з єдиною метою – знищити національну ідентичність українців і перетворити Україну на маріонеткову державу. У часи кризи дії РФ заради досягнення своїх цілей будуть лише посилюватися, навіть попри загрозу внутрішнього колапсу. Попри те, що на війні щодня гинуть найкращі, триває невидима війна за мізки українців. Росія запускає троянських коней – фейки, маніпуляції і брехню нарівні з патронами і “заблукалими” військовими.

      Ми усвідомлюємо, що в умовах пандемії та економічної кризи перегляд бюджету є неминучим, проте закликаємо відійти від механічного “балансування” бюджету і зважати не лише на тактично зекономлені гривні, але і на наслідки та втрати, до яких ця “економія” призведе. А це втрачені робочі місця, провалені проекти, розірвані зв’язки та брак національного культурного продукту, якого так потребує країна в часи війни та пандемії.

      Незалежна медійна рада закликає Міністерство фінансів провести багатосторонні консультації з представниками Комітету, Міністерства культури, молоді та спорту і підвідомчих агентств, а також із представниками креативних індустрій для пошуку оптимального виходу з цієї кризи та недопущення культурного дефолту.