Головна

  • Про нас
  • Члени
  • Новини
  • Справи
  • Рекомендації
  • Контакти
  • Пошук по справам

      Звернутись

      ПІБ скаржника
      Контактна інформація
      Чиї дії оскаржуються (журналіст, представник медіа, медіа)
      Короткий зміст оскаржуваного матеріалу
      Порушення або перелік порушень, які вбачає скаржник з матеріалу
      Пошта

      Додатки (скарга з усіма посиланнями на матеріали, які оскаржуються).

      Якщо відома інформація про те, чи зверталися до стверджуваного порушника із правом на відповідь чи правом на спростування – зазначити про це (додати копії звернення до стверджуваного порушника та відповіді на нього).

      Заява Незалежної медійної ради про недопущення ксенофобії та розпалювання ворожнечі щодо біженців у медіа

      Поділитися

      Новинні заголовки останніх днів майорять інформацією про ситуацію з біженцями на кордонах Білорусі. Наприклад, Польща не вважає мігрантів на кордоні біженцями й відмовляється надавати їм притулок. Протягом останніх кількох місяців Латвія та Литва також заявляють про зростання на кордоні з Білоруссю кількості біженців, більшість з яких прибула з Близького Сходу та Азії. Також Польща, Латвія та Литва наголошують, що мігранти перебувають під контролем білоруських військових одиниць і, отже, не можуть повною мірою реалізувати свої громадянські права. Високий представник Європейського Союзу Жозеп Боррель заявив, що ЄС має зважити на обсяг нинішніх санкцій проти режиму Білорусі та розширити їхзастосувавши п’ятий пакет обмежувальних заходів «як за цинічне використання мігрантів для гібридної атаки на кордонах ЄС, так і за злочини й репресії режиму Лукашенка проти власного народу». Водночас у німецькому Бундестазі вже пропонують переспрямувати біженців з Білорусі до України, щоб тут вони очікували на розгляд їхньої заявки щодо отримання притулку в ЄС. 

      Така зовнішньополітична ситуація неодмінно викликає бурхливу реакцію як з боку медіа, так і з боку політичних діячів, і, на жаль, ця реакція досить часто є відверто ксенофобською й такою, що суперечить елементарним принципам людяності. Оскільки поширення і підбурювання ксенофобських настроїв може мати реальні негативні наслідки для українського суспільства, Незалежна медійна рада вважає своїм обов’язком нагадати українським медіа про етичні й правові стандарти, яких вони зобов’язані дотримуватися під час висвітлення подібних чутливих тем. Зокрема, Незалежна медійна рада:

      Насамкінець українські медіа мають постійно зважати на соціально-політичний та безпековий контекст, в якому вони оперують і який, зрештою, наразі визначає перебіг подій у ширшому регіоні Східної Європи. Є вагомі підстави вважати, що Російська Федерація використовує нелегітимний уряд Білорусі як у політичному протистоянні з умовним Заходом, так і в міжнародному збройному конфлікті з Україною. Піком цинічної жорстокості в цій гібридній агресії є використання відчаю та безпорадності біженців і природного прагнення кожної пересічної людини до безпечного та кращого життя. З одного боку, у цій ситуації можливо очікувати будь-яких провокацій, зокрема насильницького характеру, що, втім, зовсім не означає, що всі люди, які наразі вимушені замерзати в «сірій зоні» на кордонах Білорусі, є небезпечними злочинцями або ж «агентами» держави-агресора. З іншого боку, кінцевою метою Російської Федерації в цьому протистоянні є доведення як країн Заходу, так і України до морального банкрутства, до публічної зради цінностей гуманізму та прав людини, з якими традиційно асоціюється демократичне правління. Саме дискредитація та деградація демократії та прав людини  як таких буде для сьогоднішнього керівництва Російської Федерації найбажанішим досягненням, адже світ, де панує лише право сильного, видається комфортним для них середовищем свавілля та агресії. Українським медіа варто бути вкрай уважними, щоб їх не використали як історично відомих «корисних ідіотів» для досягнення цієї ганебної мети.